+48 12 680 80 55 hotel@hotel-centrum.pl

Co ugotować na walentynki? Nie musisz się zastanawiać – skorzystaj z wyjątkowego menu Modern Resto Bar!

14/Styczeń/21

Co ugotować na walentynki? Nie musisz się zastanawiać - skorzystaj z wyjątkowego menu Modern Resto Bar!

Święta za nami, ale już wkrótce pojawią się kolejne okazje, by spędzić czas z najbliższą osobą, a przy tym skosztować niecodziennych przysmaków. Mowa o walentynkach i kolacji, którą można zamówić w naszej restauracji Modern Resto Bar.

Kulinarna wędrówka smaków

Walentynki to świetny moment, by spróbować czegoś nowego, a równocześnie porzucić gotowanie we własnej kuchni na rzecz przysmaków serwowanych przez restauracje. Na co warto zwrócić uwagę, przeglądając nasze menu?

Osoby dbające o linię z pewnością wybiorą jedną z trzech wyjątkowych sałatek – z grillowanym kurczakiem, przyrządzonym w technice sous-vide, czyli w próżni, dzięki czemu mięso ma delikatną strukturę i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, z kozim serem, który idealnie komponuje się ze słodyczą karmelizowanych jabłek, orzechowych pralin i malinowym sosem, lub z krewetkami, otoczonymi m.in. pomarańczą i czerwonym pieprzem. Jeśli już mowa o krewetkach (oraz anchois, z których przygotowujemy sos do sałatki Cezar), to są one afrodyzjakiem, a więc stanowią idealny przysmak na walentynki!

A może coś z lubczykiem?

Dawniej wierzono, że z lubczyku można przyrządzić wywar miłosny, dzięki któremu łatwiej się zakochać. My odradzamy takie eksperymenty, polecamy za to nasz bulion z trzech rodzajów ptactwa, z domowym makaronem, warzywami i oliwą lubczykową.

Po zupie pora na konkrety. Ponieważ kolacje powinny być lekkie (zwłaszcza te walentynkowe), na drugie danie proponujemy łososia z czarną soczewicą i młodym szpinakiem. Sekretem smaku tego dania jest sos buerre blanc na bazie masła i wytrawnego wina z dodatkiem szalotek i soku z cytryny. Amatorzy włoskich smaków powinni z kolei wybrać strozzapreti, czyli podłużny, ręcznie zwijany makaron, który serwujemy z ognistym sosem arrabbiata (dojrzałe pomidory i papryka chili).

Na zakończenie – deser!

Walentynki zawsze kojarzą się z czymś słodkim – tego dnia nie można sobie odmawiać deseru! Polecamy przepyszną szarlotkę z prażonych jabłek pokrytych cynamonowym kremem i kruszonką (cynamon również jest afrodyzjakiem!).

Dla ochłody z naszego menu można wybrać lodowe trio, hojnie pokryte bitą śmietaną i owocami. A może ciasto marchewkowe w nieoczywistym wydaniu? U nas towarzyszą mu limonka, puszysta masa serowa, owoce i kruszonka.

Restaurację Moder Resto Bar tworzą pasjonaci, którzy doskonale wiedzą, ile prawdy jest w stwierdzeniu „przez żołądek do serca”. Walentynkowa kolacja to tylko jedna z wielu okazji, kiedy można spróbować lokalnych przysmaków oraz kuchni świata i zafundować podniebieniu najprawdziwszą ucztę!