+48 12 680 80 55 hotel@hotel-centrum.pl

O czym pamiętać podczas planowania wesela w lokalu?

3/Październik/19

Wesele to jeden z najważniejszych dni w naszym życiu. Z tego powodu warto zadbać o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół. Odpowiednie usadzenie gości w lokalu, dobrze dobrane poczęstunki czy prawidłowe wznoszenie toastów zapewnią niezapomniane wrażenia zarówno dla pary młodej, jak i wszystkich zaproszonych osób.

Stoliki i wizytówki

Stworzenie listy gości i zaplanowanie ich usadzenia jest jednym z najważniejszych punktów wesela. Wszyscy powinni czuć się komfortowo, a zarazem znajdować się w miejscach zgodnych z etykietą. Na środku stołu honorowego oczywiście zasiada młoda para. Obok nich mogą usiąść ich rodzice i dziadkowie lub świadkowie i drużbowie. Przy sąsiadujących stołach powinna zostać posadzona najbliższa rodzina nowożeńców. Nieco dalej – dalsza rodzina i przyjaciele.

Warto pamiętać, by nie sadzać koło siebie osób, które za sobą nie przepadają. Wskazane jest stosowanie zasady przeplatania – naprzemiennego sadzania kobiet i mężczyzn,  przy czym małżeństwa powinny siedzieć naprzeciwko, a narzeczeni – obok siebie.

Menu weselne

Powinno składać się z przynajmniej kilku ciepłych dań. Im dłuższe przyjęcie planujemy, tym więcej posiłków powinniśmy uwzględnić w jadłospisie. Musimy pamiętać o zimnych przekąskach i deserach. Najlepszym pomysłem będzie wybór prostych i tradycyjnych posiłków, które zostaną przyjęte z entuzjazmem przez większość gości.

Warto naprzemiennie podawać dania lekkie i sycące, dzięki którym nasi goście nie będą głodni ani zbytnio przejedzeni. Dobrze, by jedno było gotowane, kolejne smażone, a następne – duszone. Jeżeli wśród zaproszonych osób jest sporo dzieci, można zastanowić się nad odrębnymi, dostosowanymi do ich wieku posiłkami. Nie powinniśmy zapominać również o potrzebach gości, którzy korzystają ze specjalnych diet – takich jak bezglutenowa czy bezlaktozowa.

Wznoszenie toastów

Są nieodzownym elementem każdego przyjęcia weselnego. Aby były wygłoszone prawidłowo i dobrze przyjęte, stosujmy się do podstawowych zasad savoir-vivre. Pierwszy toast, w trakcie którego wita się gości weselnych, powinien wznieść ojciec panny młodej. Kolejne należą do ojca pana młodego, samego pana młodego oraz jego świadka. Następne mowy mogą wygłaszać już wszyscy chętni goście.

Sam styl toastu warto dostosować do momentu wesela. W trakcie jego pierwszych godzin powinny być to przemowy raczej patetyczne. W kolejnym okresie, gdy atmosfera nieco się rozluźni, można pokusić się o bardziej żartobliwe i wesołe słowa. Każdorazowo toast nie powinien być zbyt długi, aby nie znudzić obecnych na weselu gości.