Nie ma co się oszukiwać, u większości młodych par, nawet kiedy ślub i wesele jest naprawdę blisko, nie wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Tak samo jest u Ciebie? Nie przejmuj się, najważniejsze jest opanowanie.
W przypadku, gdy nasz tort weselny nie jest zamówiony, a co gorsza jeszcze go nie zaplanowaliśmy, czas najwyższy się za to zabrać. Wybór wypieku, którego zadaniem będzie osłodzenie tej pięknej chwili nam i naszym gościom jest bardzo ważny. W sieci możemy spotkać się z setkami inspiracji. Jednak która jest najlepsza i czym się kierować w czasie jej wybierania?
Najważniejsze pytanie, które jest zadawane przez wiele młodych par, to pytanie o kwotę pieniędzy. Trzeba ustalić, jaki budżet będziemy musieli na niego przeznaczyć, czy obliczyć odpowiednią ilość tak, aby dla nikogo go nie zabrakło. Nie musimy się jednak martwić, bo jest to naprawdę proste zadanie.
Warto skorzystać z doświadczenia, jakim może pochwalić się manager sali. Może on nam pomóc dopasować wielkość tortu do ilości gości, jaką zaprosimy. Bo to właśnie w pełni od niej zależy to, ile kilogramów tego przysmaku będziemy musieli przygotować.
W sporej ilości cukierni spotkamy się z wagowym obliczaniem, ile tortu będziemy potrzebować na jednego gościa. Standardową ilością jest od 10 do 20 dekagramów na osobę. Cena za jeden kilogram wynosi 70-100 zł, jest ona również w pełni zależna od tego, na jaki smak się zdecydujemy oraz jakich dekoracji będziemy oczekiwali. W przypadku niektórych cukierni możemy także spotkać się z ofertą, która będzie polegała na wycenie jednego kawałka. W takich wypadkach będzie on kosztował w granicach 10-12 zł dla jednego gościa.
Przy wyborze warto zwrócić uwagę na nasze dekoracje ślubne. Powinien być on do nich dopasowany. Kiedy mamy do czynienia z wydarzeniem na wolnym powietrzu, warto postawić na lekkie kremy, którym nadmiar ciepła nic nie zrobi. Jednak w czasie zimy, jeśli tylko mamy ochotę, możemy zdecydować się na cięższe dekoracje czy masy.
Musimy także zwrócić uwagę na to, czy dana sala nie współpracuje z innymi cukierniami. Jeśli tak jest, to manager może nie pozwolić nam na wykorzystanie tortu pochodzącego z zewnętrznej firmy.
Najczęściej wybieranym typem tortu jest połączenie kremu śmietanowego wraz z owocami. Dzięki temu nasz przysmak nie będzie zbytnio słodki. Równie ciekawym połączeniem, które także cieszy się sporą popularnością, jest czekolada z odrobiną alkoholu.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Firma Handlowo Usługowa "CERTEX" Jadwiga Świętalska, os. Centrum E 12, 31-934, Kraków Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .